restaurant tresor calafat

restaurant tresor calafat

mall ElectroputereParc-Craiova

mall ElectroputereParc-Craiova

vineri, 25 octombrie 2013

Dotarea autoturismelor cu anvelope de iarna, obligatorie si in sezonul 2013-2014.VEZI AICI conditiile impuse de legiuitor :

OG 5/2011
La 1 noiembrie legea care obliga soferii sa isi echipeze autoturismele cu cauciucuri de iarna in sezonul rece implineste doi ani de la intrarea in vigoare. Actul normativ se aplica si in acest an, obligand proprietarii de autoturisme sa le doteze corespunzator atunci cand circula pe drumurile acoperite cu zapada, polei sau gheata.
Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 5/2011, soferii sunt obligati sa aiba masinile dotate cu anvelope de iarna atunci cand circula pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Asadar, utilizarea cauciucurilor de iarna nu este conditionata de o anumita perioada de timp, ci doar de starea carosabilului.
Reprezinta „contraventie, conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, nefacandu-se referire (in textul actului normativ - n.red.) la o anumita perioada a anului”. 
In cazul in care incalcati aceste prevederi, riscati sa ramaneti fara certificatul de inmatriculare, dar si sa platiti o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 de puncte-amenda). Anul acesta, de la 1 iulie, punctul-amenda a crescut la 80 de lei, ceea ce inseamna ca amenzile sunt cuprinse intre 720 si 1600 de lei. Autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, deci si autotusimele personale, trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe toate rotile.
Aceeasi prevedere este valabila si pentru autovehiculele de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mica (sau egala) de 3,5 tone.

Pe de alta parte, asa cum precizeaza si norma legala, vehiculele transport de marfa de peste 3,5 tone si cele de transport de persoane cu peste noua locuri trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna numai pe axele de tractiune.
Trebuie sa stiti ca singura autoritate abilitata sa controleze daca un vehicul este dotat sau nu cu anvelope de iarna este politia rutiera , pentru tot spectrul de autovehicule.



Un comentariu:

  1. Articol bomba pe calafatul.ro breaking news Mihai Cotea anuleaza hotararile luate la Calafat

    RăspundețiȘtergere