Articolul 59 din noua
directivă europeană privind recunoaşterea calificărilor profesionale
impune statelor membre să notifice Comisiei Europene toate profesiile pe
care le legalizează şi să monitorizeze reglementările în vigoare pentru
a stabili dacă acestea sunt compatibile cu principiul nediscriminării
în funcţie de naţionalitate sau de locul de reşedinţă, precizează
europarlamentarul social-democrat Viorica Dăncilă într-un comunicat
remis AGERPRES.
Conform lui Dăncilă, articolul menţionat constituie răspunsul Comisiei Europene la o interpelare a sa referitoare la măsurile avute în vedere pentru o cooperare mai strânsă cu statele membre pentru îmbunătăţirea accesului la meseriile reglementate pentru cetăţenii UE în alte state membre.
Potrivit sursei citate, întrebarea vine ca urmare a numărului meseriilor reglementate în statele membre şi care diferă de la o ţară la alta existând situaţii în care, pentru o recunoaştere în totalitate a profesiei, solicitantul este nevoit să dea un examen pentru evaluarea aptitudinilor şi echivalarea studiilor făcute în alt stat UE sau trebuie să-şi continue studiile şi să dea examene de diferenţă.
"În alte state, anumite profesii sunt reglementate de o asociaţie sau organizaţie şi utilizarea titlului profesional respectiv nu se poate face decât în momentul în care solicitantul respectiv devine membru. Pe de altă parte, în multe state membre există, în prezent, numeroase solicitări de personal pentru asemenea meserii, care nu sunt onorate din cauza lipsei de candidaţi, o explicaţie fiind tocmai dificultatea acceptării solicitanţilor în meserii de acest gen", a declarat Viorica Dăncilă.
În vederea pregătirii pentru efectuarea acestui exerciţiu, Comisia a publicat, la 2 octombrie 2013, o comunicare în cadrul căreia este conturat programul de lucru al acestui exerciţiu de evaluare a transparenţei şi de evaluare reciprocă. Exerciţiul de evaluare reciprocă a demarat şi este preconizat să se încheie în martie 2016.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu