restaurant tresor calafat

restaurant tresor calafat

mall ElectroputereParc-Craiova

mall ElectroputereParc-Craiova

sâmbătă, 15 iunie 2013

Locuitorii Calafatului şi Vidinului au luat cu asalt noul pod peste Dunare

Podul Calafat-Vidin
Traficul este foarte intens pe noul pod Calafat-Vidin, deschis pentru circulaţie din noaptea de vineri spre
sâmbătă, de la ora 24,00, a declarat, pentru Agerpres, Biser Balev, şef de tură al echipei bulgare de poliţişti de frontieră. El a precizat că multe tiruri au stat la coadă în aşteptarea deschiderii podului şi, începând cu dimineaţa zilei de sâmbătă, au început să vină şi autoturisme. Majoritatea sunt români care se duc la Vidin şi bulgari care se duc la Calafat.


Potrivit lui Balev, în jur de 120 de persoane au trecut pe pod dinspre Bulgaria, dar nu au intrat în România, ci s-au întors imediat după controlul de frontieră, dorind doar să vadă noul pod inaugurat joi. Nu sunt pietoni pentru că distanţa este cam mare (de peste 10 kilometri între centrele celor două oraşe), dar în schimb sunt biciclişti, a mai indicat Biser Balev.

Crisante, un tănăr care lucrează la un birou de schimb valutar din Calafat, afirmă că sâmbătă sunt mulţi clienţi din Bulgaria. "E plin. Tot Vidinul este aici.", spune tânărul. Doi pensionari, care stau pe o bancă din centrul Calafatului, se declară foarte mulţumiţi că în sfârşit podul a fost deschis. Doi puştani cu biciclete se plimbă prin Parcul Dunărean de la Vidin şi se întreabă dacă să se ducă cu bicicletele pe pod şi dacă vor fi lăsaţi în România, având în vedere că nu au 18 de ani. 'Chiar dacă nu ne lasă, ne ducem măcar să vedem podul de aproape', spune unul din ei.

Liviu, un pensionar din Calafat, afirmă că s-a dus în Bulgaria cu bicicleta doar să vadă Vidinul. 'Oamenii sunt primitori, iar oraşul foarte curat', spune el.

De o altă părere sunt Asenka, Petăr şi Ţvetanka, pensionari bulgari care se plimbă prin centrul Calafatului. Asenka şi Petăr sunt dintr-un sat de lângă Vidin, dar stau la Sofia. Prietena lor Ţvetanka a venit în vizită la casa din sat doar ca să treacă sâmbătă la Calafat. Ei sunt de părere că la Calafat este mult mai curat decât în Bulgaria. 'Ei, sunt şi câini vagabonzi, dar mult mai puţini decât la Sofia', susţine Ţvetanka. Femeia afirmă că fiica ei şi soţul acesteia au încercat să vină şi ei la Calafat, dar nu ştiau că copilul lor nu poate să treacă frontiera fără paşaport. De aceea au fost nevoiţi să se întoarcă la Vidin.

Cu o problemă similară se confruntă Liviu din Calafat. 'Am plecat cu două maşini, dar bunica nu are buletinul şi am aflat că nu poate să treacă. Una dintre maşini s-a întors s-o ducă acasă, iar noi acum aşteptăm în parcarea punctului de trecere a frontierei să se întoarcă ceilalţi. Liviu afirmă că acum se duc doar să vadă ce este în Vidin, pentru că nu au mai fost niciodată, iar dacă observă că este mai ieftin se vor întoarce după cumpărături. Acesta se interesează dacă, în afara taxei de 6 euro pe autoturism care va fi percepută pentru traversarea podului, se va lua şi o taxă pe călător, şi este foarte mulţumit când află că taxa va fi aceeaşi indiferent de numărul persoanelor din maşină. În opinia lui, taxele sunt mai mult de rezonabile în comparaţie cu tarifele feribotului.

Petăr, un bulgar de 65 de ani, afirmă însă că a trecut pe pod doar pentru că acum traversarea este gratuită. 'După 1 iulie, când se vor aplica taxele, nu vom putea să venim la Calafat, aşa doar pentru a bea o cafea pentru că 6 euro este o taxă destul de mare. 12 euro sunt 24 de leva, iar pensia mea este de 300 de leva', spune el.

Pavel şi iubita sa Maria spun că au venit la Calafat pentru a bea o cafea şi să vadă oraşul. Aceasta este primă dată când vin, până acum au trecut doar în tranzit. Pavel crede şi el că oraşul este foarte curat, iar centrul foarte bine îngrijit. 'Îmi place România, este o ţară mai bine îngrijită decât Bulgaria', recunoaşte Pavel. Întrebat dacă ştie că majoritatea românilor laudă Bulgaria în această privinţă, Pavel râde: "Păi, normal, fiecăruia i se pare că la vecini este mai bine şi observă doar lucrurile frumoase".

Cu toate că interesul spre noul pod este destul de mare, se trece relativ repede. Punctul de trecere a frontierei este doar pe teritoriul românesc, iar echipele de poliţişti sunt mixte. Controlul nu durează decât 2-3 minute. Până la sfârşitul lunii, toate vehiculele traversează podul gratuit fără să plătească nici o taxă. Românii care se duc la Vidin şi bulgarii care merg doar la Calafat nu au nevoie să cumpere viniete şi, respectiv, roviniete. Dacă au însă alte destinaţii, cumpărarea lor este obligatorie , dar de unde ,doar d-zeu poate sti .AGERPRESS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu