restaurant tresor calafat

restaurant tresor calafat

mall ElectroputereParc-Craiova

mall ElectroputereParc-Craiova

marți, 11 iunie 2013

Podul Calafat -Vidin ,,opera" unui social-democrat roman si a unui tar bulgar ! Fostul Prim-Ministru Adrian NASTASE si omologul sau bulgar Simeon Saxe-Coburg in anul 2004 ,au hotarat si in acelasi timp pus ,piatra de temelie pentru constructia Podului Calafat-Vidin !

Adevarul de Calafat face o scurta incursiune in timp pentru a prezenta si aminti tuturor cititorilor nostri , care au fost principalele personaje politice care au hotarat in 2004 ,constructia Podului Calafat-Vidin si care fara nicio ezitare au semnat actele necesare inceperii lucrarilor la acest grandios proiect .

...art. presa  iunie 2004, moment memorabil la Calafat-Bascov :
Un pod care va lega oraşul românesc Calafat de oraşul bulgăresc Vidin va deveni complet operaţional în 2008, potrivit Primului Ministru bulgar Simeon Saxe-Coburg şi omologului său român, Adrian Năstase. Acesta va fi al doilea pod peste Dunăre care va lega cele două ţări.

Adrian Nastase si Tarul Simeon Saxe-Coburg
Cei doi lideri au participat la o ceremonie organizată duminică (20 iunie) pentru a marca 50 de ani de la inaugurarea primului pod, în 20 iunie 1954. Acesta a fost finalizat în doi ani şi trei luni şi leagă oraşele port Ruse din Bulgaria şi Giurgiu din România. La momentul construirii acestuia, structura de 2,2 km devenea unul din cele mai lungi poduri din Europa.
Premierii s-au întâlnit la jumătatea podului şi au declarat că, deşi pe vremuri construcţia aniversa "prietenia" din era comunistă, aceasta simbolizează acum calea comună a celor două ţări către aderarea în cele din urmă la UE.
După ceremonie, Simeon Saxe-Coburg şi Adrian Năstase au luat avionul către Calafat, unde Ministrul român al Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului Miron Mitrea a pregatit o scurtă prezentare a proiectului noului pod .
Aterizarea elicopterelor celor doi prim ministri a avut loc pe platforma fostei parcari a lui Gica Popescu unde au fost intampinati cu flori si paine cu sare de catre doi tineri reprezentanti ai Primariei Calafat ,iar prezentarea proiectului s-a desfasurat pe terasa popasului turistic Bascov, special amenajata pentru aceasta ceremonie oficiala .
Năstase s-a declarat încrezător că proiectul va fi încheiat până în 2008 daca lucrurile vor merge conform planului . Saxe-Coburg şi-a exprimat speranţa că proiectul va fi finalizat chiar şi mai devreme.
Potrivit agenţiei de ştiri Bulgarian News Network, costul total al proiectului este de 230 mn de euro. România a aprobat alocarea unei sume de 48,2 mn de euro pentru construcţie, iar Bulgaria a fost de acord să ofere 62 mn de euro. UE şi alţi donatori din Europa de Vest vor acoperi restul de fonduri.
Săptămâna trecută, Bulgaria a declarat că va semna un acord cu Kreditanstalt fuer Wiederaufbau din Germania pentru un credit de 20 mn de euro destinat construcţiei podului Vidin-Calafat. O zecime din sumă va fi oferită sub formă de donaţie. Kreditanstalt a furnizat deja un împrumut de 470 000 de euro destinat anumitor studii tehnice legate de proiect.
Potrivit presei bulgare, cincisprezece companii din Bulgaria şi din statele membre UE au înaintat cereri de proiectare şi construire a proiectului. Aproximativ opt companii vor fi selecţionate şi invitate să-şi prezinte ofertele.
Anul viitor, înainte de începerea efectivă a lucrărilor, vor fi iniţiate proceduri pentru selectarea unui supervizor şi a unui evaluator al construcţiei, precum şi procedurile de selectare a unui antreprenor care să construiască infrastructura adiacentă de pe teritoriul Bulgariei.
Procedura de selectare a antreprenorului care se va ocupa de proiectarea şi construcţia podului este deschisă companiilor din statele membre UE, precum şi celor din Bulgaria, România şi Turcia

PS. Anii au trecut si grandiosul proiect al Podului peste Dunare intre Calafat si Vidin a ajuns la final.
Pe data de 14 Iunie 2013 inalte oficialitati ale Romaniei si statului bulgar vor sosi la Calafat pentru a taia panglica acestui mare obiectiv .
Toata suflarea din aceasta regiune asteapta cu un real interes momentul inaugurarii acestui pod .
Adevarul de Calafat multumeste in numele locuitorilor acestei regiuni celor doi oficiali ai acelor vremuri , dl. ADRIAN NASTASE -Prim Ministru al Romaniei si excelentei sale SIMEON SAXE-COBURG-Prim Ministru al Bulgariei in 2004 !

Un comentariu: